ZAKLJUČEK TEDNA OTROKA

V okviru letošnjega tedna otroka smo se odločili, da pod sloganom »POJDIVA s knjigo v svet« poudarimo bralno kulturo ter se hkrati dotaknemo JUNAKOV našega časa–kdo so in zakaj so le-ti. Začeli smo s poslanico ravnateljice, ki idejno zasnovo Tedna otroka podpira in spodbuja učitelje, da lahko svoje ideje udejanjimo in realiziramo. Otrokom je Teden otroka pomemben. Vprašanja, ki se začnejo porajati ob koncu septembra, naletijo na »odprta« ušesa vseh nas. Na srečo! Ne boste verjeli, ampak najljubša malica in TOP lestvica naše šole sta pomembni za vsakega posebej nadobudneža, ki tako lahko izrazi svoje mnenje. Učenci so izbrali najljubšo malico ČOKOLADNI MUESLI in banano (pizza in hamburger sta bila na drugem in tretjem mestu), za najljubšo pijačo so izbrali COCA COLO (predmetna stopnja) in MULTI SOLO (razredna stopnja).

TOP glasbena LESTVICA je bila zelo raznolika od Lojzeta Slaka (Čebelice), do KUŽA PAZI ter do moderne glasbe. Učitelj Alojz Blažič je glasbo predvajal med glavnimi odmori.

Zdrav zajtrk je nekatere presenetil, saj so takoj ob vstopu v šolo imeli možnost zajtrka, ki je velikokrat pozabljen ali zanemarjen, saj otroci velikokrat pridejo s praznimi želodci v šolo. Koliko jim je bil zdrav zajtrk všeč pa je potrebno njih vprašati.

Kulturo tujih jezikov podpiramo že vrsto let, saj vsako leto povabimo študentke ali rojstne govorce iz Španije, Francije, Italije ali Velike Britanije. Otrokom smo omogočili španske, nemške in angleške urice. Letos smo povabili študentki prostovoljki Lauro iz Španije in Sarah iz Velike Britanije, ki sta nas razveseljevali z angleškim čajem, škotskimi piškoti in španskimi pozdravi in besedami. Prostovoljki Mladinskega centra sta razveseljevali tudi učitelje, saj smo spregovorile v tujem jeziku, kar je bilo kar zabavno. Učiteljico nemščine Ireno Rimc Voglar smo zopet povabili med drugošolce in tretješolce, kjer je čarobnost nemškega jezika predstavljala skozi igro.

Šolska skupnost je zasedala v zbornici naše šole, kjer so učenci izbrali predsednika šolske skupnosti JANA ZOFIČA, učenca 9. razreda, podpredsednika NEJCA MLADKOVIČA, učenca 7. razreda, tajnika ROKA UDOVIČA, učenca 8. razreda in zunanjega predstavnika LUKO RUDMANA, učenca 9. razreda. Volitve smo uspešno zaključili in ugotovili, da »bolj moške« šolske skupnosti še nismo imeli.

Kulturni dan »Junaki našega časa-kdo in zakaj?«je potekal pod okriljem učiteljev mentorjev v tandemu, ki so si sami zbrali teme JUNAKOV učencev. Otroci so se pogovarjali o živalih, kuharskih, humorističnih, športnih, knjižnih in glasbenih junakih. Delavnice so bile raznolike, polne idej otrok in učiteljev, ki so se za kulturni dan dobro pripravili. Njihove izdelke bomo tudi predstavili na razstavi »starih knjig« ter ob predstavitvi Lojzke Ivanšek o bralni kulturi v Cerkljah ob Krki naslednji teden.

Športni dan smo namenili krosu in pohodu, kjer smo pokazali svoje športne sposobnosti, a hkrati tudi kondicijske spretnosti, saj je bil pohod na GOSPODIČNO kar naporen za nekatere učence.

V okviru podaljša nega bivanja so učenci spoznavali športne junake z učiteljico Petro Turšič ter ustvarjali na temo živali ob svetovnem dnevu živali z učiteljico Terezijo Pegam.

Svet računalništva pa smo predstavili otrokom od 2. do 4. razreda, kjer se je naša računalničarka Metka Krošelj Molan potrudila, da jim je predstavila osnove računalniškega jezika. Otroci so navdušeni nad svetom računalništva.

Največ pozornosti smo namenili učencem v petek, saj smo povabili ob koncu vseh aktivnosti v Tednu otroka Nino Zidar, diplomantko komunikologije ter prostovoljko v Afriki, ki je bila tudi učenka naše šole. Ninin pogled na izkušnjo prostovoljke v Gani, kjer je poučevala afriške otroke, je bil ganljiv. Nina je odšla v zahodno Afriko kot prostovoljka za dva meseca, kjer je poučevala ganske otroke. Ter kantavtorja Petra Dirnbeka, študenta prava, glasbenika, kantavtorja in karateista, ki je svojo življenjsko pot začel z glasbo, ki ga spremlja še sedaj. Učencem je svoje prve korake v glasbeni svet in svet športa prikazal na preprost način, kjer so bila potrebna velika odrekanja in kjer so padci in vzponi nekaj običajnega. Svojo predstavitev je obogatil z glasbenimi zvoki in športnimi prijemi in osnovami karateja.

Naše sporočilo ob Tednu otroka je, da so junaki našega časa ljudje, ki niso le slavne osebe-igralci, športniki ali neresnični junaki, temveč so junaki ljudje med nami. Naši krajani. Naši sosedje. Ljudje na ulici. Ljudje, ki v družbo prinašajo neke spremembe. Ljudje, ki v družbi nekaj prispevajo. Ljudje, ki v družbi pustijo pečat. Nina Zidar in Peter Dirnbek sta pustila ta pečat med nami.

A vendar so se naše aktivnosti zaključile s tradicionalno tekmo med učitelji in učenci v odbojki. Predstavniki učencev so bili učenci 9. razreda, ki so s svojo igro pokazali dobro naučene osnove in tehnike igranja odbojke. Predstavniki učiteljev smo pokazali, da odbojke že dolgo nismo igrali. A Vas zanima, kdo je zmagal ? JUčenci so premagali učitelje v dveh setih (2:0), kar je bil do sedaj najboljši rezultat učencev. Ob glasni podpori navijačev so otroci ponosno prejeli pokal iz rok ravnateljice ter se skupinsko fotografirali. V mesecu decembru sledi »povratna« tekma, kjer bomo »nabrusili roke in noge«.

Delovna sobota nas ni »premagala«, saj so se učenci od 1. do 4. razreda odpravili na Grad Sevnica, učenci od 5. do 7. razreda so odšli v Planet Tuš v Novo mesto ter učenci od 8. do 9. razreda v Brežice, na državno tekmovanje ekip prve pomoči civilne zaščite in Rdečega križa.

Teden otroka je naš projekt, ki ga bomo obdržali in nadaljevali s poslanstvom, kljub temu, da nam jemlje veliko energije. Poslanstvo je usmerjeno v to, da so majhne stvari pomembne in ključne, da razumemo otroka. Za tako bogato pot bo en teden premalo, bo en mesec premalo, bo eno leto premalo. Mogoče pa bodo majhne stvari “končno prevladale” in nas obogatile. Srčno upam. ♥

  

Pripravila: Andreja Ninković, spec.

P7080688

(Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost