JAZ PA BEREM IN 

PRI TEM 

UŽIVAM …

BRANJE

Branje je potovanje
na barkah besed prek tišine.
Molčiš in poslušaš čenčanje
daljav in sveta iz bližine.

                    Brina Štampe Žmavc

Branje je zelo pomembno za vsestranski človekov razvoj, še posebej otrokov. Spodbuja njegov jezikovni razvoj, mišljenje, bogati besedni zaklad in širi obzorje.

K poslušanju in branju pravljic ter druge leposlovne in poučne  literature moramo starši, vzgojitelji in učitelji pritegniti otroke že zelo zgodaj, saj le-to vpliva na njihovo estetsko doživljanje literature in jih navaja na knjigo, iz katere bodo dobili želene informacije ter  potrebna znanja.

K branju v osnovni šoli otroke spodbujamo pri vseh predmetih, še posebej pa pri književnosti v okviru slovenščine. Vključujemo jih tudi v različna predmetna tekmovanja  in bralno značko iz slovenščine ter tujih  jezikov.

Slovensko bralno značko sta ustanovila pisatelj  Leopold Suhodolčan in Stanko Kotnik v 60-tih letih prejšnjega stoletja. Na OŠ Prevalje je bil pisatelj Leopold Suhodolčan takrat ravnatelj, Stanko Kotnik pa profesor slovenščine.

Bralna značka ima za učence velik pomen, saj jih spodbuja k branju in razvijanju bralne kulture v prostem času.

Društvo Bralna značka Slovenije pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije vsako leto v začetku šolskega leta, v septembru, podari prvošolcem knjižna darila, ob koncu šolskega leta pa tudi zlatim bralkam/bralcem, ki so vsa leta osnovnega šolanja brali in tekmovali za bralno značko.

Na naši šoli berejo učenci leposlovne in poučne knjige za prosti čas, za domače branje, za osvojitev slovenske bralne značke in iz tujih jezikov (angleščina in nemščina) ter za Cankarjevo tekmovanje. Posegajo po knjigah, ki si jih izberejo sami, na podlagi obveznega ali priporočilnega seznama učiteljic, ki poučujejo slovenščino od 1. do 9. razreda ter ob svetovanju knjižničarke.

S svojimi mentorji in sošolci se nato pogovorijo o tematiki in vsebini knjige, glavnih in stranskih osebah, ki nastopajo v književnih delih in izrazijo svoje mnenje o prebrani knjigi.

 

Vir:
– ilustracije (internet –  clip arte)

 

DRAGI MLADI BRALCI, POSEGAJTE PO DOBRIH KNJIGAH IN PRI TEM UŽIVAJTE.

 

 

DOKUMENTI

KNJIŽNICA- URNIK IZPOSOJE 2023-24 KNJIŽNIČNI RED PRAVILA OBNAŠANJA V ŠOLSKI KNJIŽNICI

 

 

DOMAČE BRANJE IN BRALNA ZNAČKA 2022-2023

1_RAZRED 2_RAZRED 3_RAZRED 4_RAZRED 5_RAZRED 6_RAZRED 7_RAZRED 8_RAZRED 9_RAZRED

 

CANKARJEVO TEKMOVANJE

CANKARJEVO TEKMOVANJE_2023_24

(Skupno 830 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost