V torek, 11. marca 2014 smo organizirali predavanje za starše našega vrtca in šole, ki so se udeležili predvanja v velikem številu, kar nas je zelo razveselilo. Predavatelja Marka Juhanta smo v letošnjem letu načrtovali v okviru projekta Dvig socialnega in kulturnega kapitala ter tako izvedli predavanje za šolsko osebje v mesecu decembru, in za starše v mesecu marcu. Predavanje je bilo zalo nazorno, kakovostno in poučno za vsakogar, ki se je v tistem trenutku znašel v prostoru naše angleške učilnice, ki je tudi naš največji prostor za predavanja in roditeljske sestanke, če izvzamemo telovadnico. Učilnica je skoraj pokala po šivih, saj so se je udeležili tudi zunanji obiskovalci in šolsko osebje.

Predavanje in besede Marka Juhanta so nas zadele, tako kot morajo zadeti besede, če jih pravilno uporabljamo. Vsak od nas se je znašel tam notri in se nasmihal ter si potiho mislil “Uf, kako sem lahko to delal.” Predavanje je bilo strnjeno v celoto od otroka v vrtcu do najstnika, kjer je bil največji poduarek na tem, kakšna je vloga staršev in na kateri strani roditelj mora biti. Vsi, ki smo se ujeli v past vsedopuščajoče (permisivne) vzgoje in razvajanja, je bilo to predavanje zadetkovno. Tudi njegova prepričanja, znanja in izkušnje, ki jih je strnil v knjigah nakazujejo, da smo se v teh situacijah znašli sami in da se je potrebno le odločiti, kako bomo ravnali drugače.

Ker je potrebno ravnati drugače.

Ker je to nuja in izziv.

Ker ni druge poti.

A še vseeno želite narediti vse namesto otrok? A še vedno mislite, da so otroci utrujeni od učenja in dela v šoli? A še vedno mislite, da ste vi odgovorni zanje? A še vedno vse naredite zanje? A še vedno vse sile vlagate v to, da bi jih čim bolj zaščitili?

Vem, kakšni so vaši odgovori. Marko Juhant v svoji knjigi Varuh otrokovih dolžnosti zapiše:

“Pred čim? Pred življenjem? Čas je, da v vzgoji obrnemo nov list!”

Otrok je naslednji dan komentiral: “Moja mami je vsa navdušena prišla iz predavanja in je rekla, da sedaj bo vse drugače in da ni čudna.”

Nasmeh je spreletel moje ustnice, kajti prepričana sem, da so zadovoljni obrazi, polni smeha in potrditve nakazovali, da je potrebno Marka Juhanta še povabiti in da govori o zelo preprostih stvareh, ki so jasne vsem nam, le način je potrebno spremeniti.  In si vzeti čas za besede.

Čas. To ni nikoli izguba, to je kvečjemu pridobitev. A se sprašujete, kaj deluje v vzgoji?

“Da bo res popolnoma jasno: Vi ste starši. Vi veste, kaj je prav. Vi ste zgled. Počnite tisto, kar veste, da je prav. Ne tisto, kar vam ravno paše ali je morda modno. Opravite najprej svoje dolžnosti. Potem spremljate otroka, ki opravlja svoje. Potem pa uživajte v opravljenem delu in razultatih. In še takrat ne pozabite:

 “OTROCI VAS OPAZUJEJO!””

 Ob koncu predavanja se je Marko Juhant poslovil od nas, pri tem, pa je bilo sporočilo jasno vsem nam. Veliko staršev je prišlo do mene, kjer so hvalili predavanje in prosili, da naj ga načrtujemo še za drugo leto. Biserna izjava pa je bila:

“Njega bi morala poslušati že pred 10 leti.”

To je bil dolg dan, ampak iskreno smo bili veseli, da so bili starši zadovoljni. Iskreno. Ker smo bili mi tudi.

Pripavila: Andreja Ninković, spec.

 

 

(Skupno 30 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost