V letošnjem tednu otroka smo v ponedeljek, 1. oktobra 2012, obiskali starostnike na domu. Prostovoljci smo se pod okriljem župnika Janeza Žaklja odpravili v bližnje vasi, da jih na ta dan presenetimo. Starostniki so nas veselo pričakali na domovih ter nas s svojim gostoljubljem presenetili. Starejše ženske, mame in babice, ki svoj vsak dan preživljajo v svojih domovih, so nam pričarale njihov vsakdan. Kljub temu, da je bolečina prisotna pri večini le-teh, je nasmeh krasil njihove obraze. Kratke življenjske zgodbe so nas prikovale na stole. Učenci prostovoljci so v svojem prvem stiku s starostniki pokazali, kako znajo in zmorejo biti sočutni in razumevajoči do starejših oseb. Tudi smeha in smešnih zgodbic ni manjkalo, kar ne bomo kar tako pozabili. V domovih smo tudi zapeli in jim podarili malenkost, katero so prostovolji sami pripravili in razdelili. Ravnateljica je priskočila na pomoč, tako, da smo vsem še podarili Publikacijo vrtca, kjer so zapisane zanimive zgodbe otrok, mogoče tudi kakšnega, katerega poznajo.

Naše prvo srečanje smo pripravili na tak način, da bo učencem prostovoljcem lažje, ko bodo sami zakorakali v domove starostnikov in jim polepšali tedne in mesece. Druženje s starostniki je izrednega pomena za otroke, saj se učijo vrednot, ki so pomembne za življenje. Novim prostovoljcem želimo veliko časa, dobre volje in vztrajnosti ter znanj za vsak dan. Ta dan so nas starostniki naučili, da je življenje polno vzponov in padcev, bolečine in smeha, žalosti in sreče, pozitivizma in nepozabnih trenutkov.

Iskrica dneva:

Starostnica, ki ima krepko čez 80 let, nam je ob obhodu dejala:”Ko bi vi vedeli, kako ste mi polepšali dan. Toliko mladih obrazev  v enem dnevu. Srečna sem. Saj boste še prišli, kajne?” Potiho nam je zaupala, da je cele dneve sama ter da se tako veseli, če dobi kakšen obisk.

Prostovoljke (Nina Pavlovič, Ana Horžen, Saša Ogorevc, Ana Kodrič, Lara Jurečič, Natalija Štefanič, Tjaša Hribar, Monika Krkovič, Eva Gramc, Leila Lepšina Štefanič in Zala Oštir) ne bodo pozabile prvih izkušenj in dobrih dejanj, ki smo jih naredili ta dan,  v pričakovanju novih izzivov pa se bodo podale na pot in delo prihodnji teden.

 

Pripravila: Andreja Ninković, spec.

 

 

(Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost