V  petek, 25. marca 2016 smo izvedli kulturno prireditev v Domu za starejše občane Brežice, kjer smo prispeli v zasedbi več kot 40 otrok in učiteljev. Otroci so nastopali s kulturnim programom SPOMIN NA STARE ČASE, katerega sta vodila Ana Maja Zorko in Gašper Zorko, učenca 8. razreda in prostovoljca, medtem, ko sta program in celotno prireditev organizirali Nives Tomše in Tjaša Horžen, učenki 7. in 8. razreda. Starostniki so najbolj zapeli ob zvokih pesmi, harmonike in kviza, ki so ga pripravili učenci in prostovoljci. Pri tem pa so spodbujali starostnike, da so odgovore povedali, hkrati pa tudi zapeli. Peli, plesali, deklamirali in igrali smo na različne instrumente ter tako pričarali nasmehe starostnikov. Jakob Drečnik in Din Baznik, učenca 1. in 4. razreda sta s pesmijo na harmoniki polepšala dan starostnikom. Marko Rudman je z zvoki na trobenti pokazal, kaj zna in zmore. Gal in Ema Urbanč pa sta na klavirju zaigrala Golico, kljub temu, da nista prostovoljca. Učenke s prelepimi glasovi, Ema Lea Zorko, Eliška Škaler, Maša Mladkovič, Eva Volčanšek, Hana Lopatič so pele, kakor profesionalke samostojno, medtem, ko so pod taktirko zborovodkinje Tatjane Špan zapele tudi dekleta pevskega zbora. Recitatorke Hana Haler, Blažka Kodrič in Sara Racman sta pripovedovali o življenju žensk in mater slovenskih pesnikov. Pridružili so se nam tudi otroci 1. razreda, pod mentorstvom Janje Leskovar, ki so zaplesali, peli deklamirali in razjokali starostnike. Učenke 7. razreda so zaplesale na venček ljudskih pod mentorstvom Jasmine Vučič in spomnile na starodavne plese in običaje. Ema Ajster in Blaž Kerin sta S PRAVLJICO O MAVRIČNIH LJUDH in DNEVOM LJUBEZNI omehčala vsa srca, tudi naša. Hana Lopatič in Žan Luka Bertole sta pripravila tudi kviz za starostnike, kjer smo ugotovili, da so vprašanje več kot prelahka. Ob koncu programa so učenci razdelili darila in dobrotice. Naredili smo 150 rožic ter spekli dobrotice pod okriljem učiteljic Mojce Šterk in Andreje Ninković, skupaj z učenci prostovoljci.  V Domu starejših občanov smo si pripravili oder, kjer so nam priskočili na pomoč z ozvočenjem in računalnikom ter s hišnikom, ki je skrbel za ozvočenje. Ob koncu kulturne prireditve nas je starostnik presenetil tako, da se je zahvalil vsem učiteljem, profesorjem in šoli, da namenimo čas za njih ter da smo jim pričarali STARE DOBRE ČASE.

Kakor vsako leto smo nato šli po hodnikih doma, kjer je Din Baznik poprijel za harmoniko, ostali pa smo peli, se smejali in jih poskušali razveseliti in nasmejati. Seveda nam je uspelo, kar so otroci sami opazili brez najinih besed. Otroci vedno začutijo. Za nekatere učence je bilo izredno težko videti starostnike, ki so bili nepokretni in nebogljeni, vendar se na ta način vzpostavljajo vrednote za življenje.

Omeniti moramo, da so nas zaposleni zelo lepo sprejeli, saj sedaj že vrsto let pripravimo kulturno prireditev za starostnike in njihove zaposlene. Pohvala je veliko pomenila otrokom, kakor tudi mentorjem – Mojci Šterk, Jasmini Vučič, Janji Leskovar, Tatjani Špan in Andreji Ninković. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo staršem in učiteljem, ki so nam pomagali, pri tem, da smo polepšali dan starostnikom. Staršem Hane Lopatič in Hana Haler se posebej zahvaljujemo za peko peciva, saj smo v res težkih pogojih vojašnice brez kuhinje. Cenimo to, da ste brez besed in prošenj priskočili na pomoč.

V upanju, da se vidimo naslednje leto, smo se poslovili in bili bogatejši za eno izkušnjo več. Tudi dobro delo. Tudi to, da smo bili peto leto res ganjeni zaradi zahvale starostnika. Vsi.

Pripravila: Andreja Ninković, spec.

no images were found

(Skupno 123 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost