V šolskem letu 2012/2013 so otroci izbrali temo otroškega parlamenta STISKE IN RADOSTI ODRAŠČANJA, s katero so se mentorji spoprijeli na vseh šolah v Sloveniji. Razredniki so na razrednih urah spregovorili in viharili možgane na temo ODRAŠČANJE, kjer so izbrali tri teme po metodi treh gumbov. Predstavniki razredov so prišli na šolski parlament v petek, 12. oktobra 2012, kjer jih je pozdravila in ogovorila ravnateljica ter jih nato prepustila debatiranju in predstavitvi rezultatov svojih razrednih skupnosti. V zbornici smo se stisnili od 1. do 9. razreda, saj smo se želeli slišati in predebatirati o idejah, ki so se porodile vsem otrokom ob besedi ODRAŠČANJE. Učenci od 1. do 4. razreda so se zelo potrudili, da so predstavili svoja mnenja, saj so jih učiteljice odlično pripravile, da so povedali tisto, kar se njim zdi pomembno. Šestletniki in sedemletniki so suvereno vstali, govorili, medtem, ko smo jih ostali poslušali. Dragocena izkušnja za vse. Govoriti ni tako lahko, poslušati pa še težje.

Učenci višjih razredov, s katerimi se bomo tudi v prihodnje pogovarjali o izbrani temi, so bili izvirni na tak in drugačen način. Šestošolci so o odraščanju osupnili prav vse, saj je njihov plakat zajemal skoraj vse o odraščanju (puberteta, ljubezen, spolnost, droge, zaupni pogovori, problemi….). Sedmošolci so pripravili poseben plakat o samopodobi, ki je na ustvarjalen način prikazoval njihove ideje in zamisli vsakega posameznika. Petošolci in četrošolci so nizali ideje na plakatih. Zaključili smo tako, da smo se vsi predstavili. Vse parlamentarce pa smo tudi seznanili o akciji otroškega parlamentka ob svetovnem dnevu učiteljev, saj sta Ema Lea Zorko in Luka Rudman presenetila skoraj vse učitelje z majhno pozornostjo.

Sklenili smo, da se sedaj začne pravo aktivno delo.

Iskrica 8-letnega bisera ob tem, da so oni otroci, mi učitelji pa odrasli, je bila takšna:”Ne, ni res. Vi ste tudi otrok, učiteljica.” V iskanju odgovora se učiteljica želi znajti in ne zmesti, ko jo osemletnik prehiti in vpraša:”A vi imate starše?” 🙂 “No, torej ste tudi Vi otrok.”

 

Predstavniki po razredih:

5.razred: Klara Žibert, Sara Povše

6.razred: Sara Racman, Andrej Kvartuh

7.a: Matej Gramc, Klara Butkovič

7.b: Natalija Štefanič, Tjaša Hribar

8.razred: Luka Kodrič, Jan Gramc

9.razred: Blaž Pleteršnik, Janez Božič

 

Predsednika in zunanjega predstavnika šole bomo izvolili na naslednjem sestanku. Lahko vam zaupamo, da so predlogi padali tako kot rastejo gobe po dežju. Letos bo še zelo zanimivo.

 

Pripravila: Andreja Ninković, spec.

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost