ŠOLSKA SHEMA

 

 

Sadje in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku vsakega posameznika. Znano je, da Slovenci v dnevni prehrani ne zaužijemo priporočenih vrednosti sadja in zelenjave, kar pogosto vpliva kot dodaten dejavnik pri pojavu številnih kroničnih obolenj.

Sadje in zelenjava vsebujeta visok delež vode, prehranskih vlaknin in zaščitnih snovi – vitaminov in mineralov, ki pomembno vplivajo na naše zdravje.

Šolska shema se izvaja od leta 2017.

Evropska unija s pomočjo finančnih sredstev  spodbuja zdrav način prehrane otrok in porabo lokalno pridelanega sadja ter zelenjave, pridelane na integriran ali ekološki način. Namen tega ukrepa je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave in hkrati ustaviti naraščanje pojava prekomerne telesne teže pri otrocih.

Šola razdeljevanje svežega sadja in zelenjave iz Šolske sheme izvaja poleg redne šolske prehrane.

 

Pred začetkom izvajanja Šolske sheme bomo izdelali plakat, katerega namen je obveščanje javnosti, da je naša šola vključena v ta projekt.

Z učenci se bomo o pomembnosti sadja in zelenjave pogovarjali tudi v okviru rednega pouka, pri urah gospodinjstva in pri izbirnih predmetih s področja prehrane.

Šolsko shemo bomo začeli izvajati v mesecu oktobru.

E-vprašalnik bodo učenci in učitelji izpolnjevali na začetku in na koncu razdeljevanja sadja in zelenjave.

 

Dušanka Filipič, vodja šolske prehrane

 

 

(Skupno 327 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost