Cerkljanski šestošolci so četrtkovo dopoldne, 31. marca 2016, preživeli v Brežicah. Po prihodu v Knjižnico Brežice jih je sprejela prijazna bibliotekarka ga. Andreja Dvornik. V uvodnem delu je povedala, kako je nastala stalna razstava in kdo je njen avtor.

Avtor stalne razstave Mini Bologna, bivši višji knjižničar g. Drago Pirman, je knjige pridobil na mednarodnih sejmih otroške in mladinske literature v italijanskem mestu Bologna. Razstavljavci otroške in mladinske literature v Bologni so g. Pirmanu podarili več kot 500 knjig iz različnih držav, zapisanih v različnih tujih jezikih, ki jih je kasneje v Knjižnici Brežice postavil kot stalno razstavo.

Učenci so si z zanimanjem ogledovali dela znanih avtorjev, zapisana v različnih pisavah in jezikih, ki so jih, prevedena v slovenski jezik, spoznali že v rani mladosti.

V nadaljevanju jih je bibliotekarka razdelila v tri skupine. Vsaka skupina je dobila knjigo o Sneguljčici, zapisano v različnih jezikih in pisavah. S pomočjo navodil so se dotaknili transliteracije in prečrkovali ter prevedli naslov knjige v slovenski jezik.

Po malici so se odpravili po ulicah starega mestnega jedra Brežic. Učitelj zgodovine je učence opozoril na znamenite stavbe v mestu, na način gradnje starih stavb in na materiale, ki so jih pri gradnji uporabljali.

Pred brežiškim gradom jim je grajska vodička predstavila kratko zgodovino nastanka gradu in jih nato popeljala v arheološko zbirko, kjer so si ogledali ostanke iz rimskega obdobja.

V muzeju so si pod vodstvom dr. Ivanke Počkar ogledali še stalno etnološko zbirko in začasno etnološko razstavo. Učenci so z zanimanjem opazovali, kako so v preteklosti lovili ribe, s čim so se prevažali po Savi, kakšni so bili vinogradi v preteklosti in katere pasme prašičev so redili. Največje zanimanje pa so pokazali v prostoru, kjer je bil prikazan običaj poroke – ohceti. Navdušeni so bili nad glasbili, s katerimi so igrali na porokah,  nad oblačili in poročnimi šopki.

Dopoldne je hitro minilo in po najstarejšem in novejšem delu Brežic smo se odpravili na avtobusno postajo.

Učenci so si med potjo ogledali še ostanke mestnega obzidja in vodovodni stolp.

Pripravila: Lojzka Ivanšek

Zapisala: Lojzka in Drago Ivanšek

no images were found

(Skupno 51 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost