Spoštovani starši in otroci !

Odločitev, da našim in vašim otrokom namenjamo aktivnosti v Tednu otroka je tukaj – med nami – in še vedno smo trdno prepričani vanjo. Vanjo verjamemo zato, ker verjamemo v otroke. Letos mineva šestnajsto leto, odkar praznujemo teden otroka na naši šoli. V Sloveniji pa že več kot 60 let obeležujemo teden otroka. Zveza prijateljev mladine Slovenije posveča veliko časa in pozornosti otrokom in njihovim staršem v tem tednu. Tema oziroma geslo letošnjega Tedna otroka je “SVET, V KATEREM ŽELIM ŽIVETI. Na zahtevo mladih parlamentarcev so otroci izbrali temo letošnjega 26. otroškega parlamenta “OTROCI IN NAČRTOVANJE PRIHODNOSTI”.

V okviru te teme smo se odločili, da bomo najmlajšim predstavili poklice njihovih staršev ter spregovorili o tem, kaj vse je pomembno pri izbiri poklica. Razredničarke so spregovorile o vrednotah in o tem kaj otrok prepozna v sebi kot  dobro, pozitivno in tisto, kar bo odnesel s sabo v prihodnost.

Učenci od 5. do 9. razreda so razmišljali o sebi, vrednotah, ki so pomembne za izbiro poklica ter spoznavali prednosti in slabosti poklicev. Na šolo smo povabili 22 gostov, staršev, bivših učencev, ljudi iz lokalnega okolja, ki so imeli nenavadno in drugačno karierno pot ter puščajo v okolju svoj pečat. Vsi gosti so se odzvali povabilu, kar nas je še posebej razveselilo. Gostje, ki so predstavili svoj poklic in karierno pot, so bili: Andrej Pungerčar, Doroteja Iskra, Daniela Srpčič, Andrej Dornik, Hana in Franc Škaler, Ivana Dražetić, Miran Horžen, Barbara Lovše, Andreja Dušak, Estera Gramc Žičkar, Damjan Kodrič, Mateja Drobnič, Irena Ulčar Cvelbar, Klemen Zorko, Mitja Mladkovič, Jernej Agrež, Simona Potočar, Henrik Omerzu, Laura Omerzu, Nika Glojnarič in Tim Medved. Žal, se povabilu nista mogla odzvati Jernej Agrež in Simona Potočar, ki sta tisto noč in jutro reševala pogrešano osebo. Kljub temu, sta obljubila, da bosta prišla in predstavila svojo karierno pot.

Gostje so bili zanimivi in so pokazali in povedali, kaj je tisto, kaj je pomembno v življenju pri izbiri izobraževalne in karierne poti. Zaključek je bil obarvan z mladimi upi, dijaki Ekonomske in srednje šole Brežice ter Gimnazije Brežice, perspektivnimi športniki, ki si utirajo svojo pot v svetu, v katerem želijo živeti. Njihov mentor, ljubitelj atletike in učitelj športne vzgoje, Henrik Omerzu je predstavil svojo pot učencem od 5. do 9. razreda. Vse tisto, kar so vrednote odraslih, so vrednote tudi mladih upov, ki vse dneve garajo poleg šole.

Učenci novinarji so se izkazali s kratkimi intervjuji, katere bomo tudi objavili. Fotografije je prispeval oče Mitja Mladkovič, kateremu se še posebej zahvaljujemo za čas in pozornost.

Svet v katerem živimo – ni samo eden. Svetova sta dva. Tvoj in moj. Svet poln idej. Svet prežet s tistim, kar je pomembno in znamo ceniti. Svet, v katerega mladi verjamejo. Svet, v katerem se je potrebno o uspešnih ljudeh pogovarjati in pričarati otrokom to, da je trud, spoštovanje, znanje in poštenost ključno pri tem, kar rad počneš.

Pripravila: Andreja Ninković, spec.

no images were found

(Skupno 50 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost