JUNAKA NAŠEGA ČASA – OBISK NINE ZIDAR in PETRA DIRNBEKA

 

Teden otroka na naši šoli smo skoraj zaključili. Ob koncu vseh aktivnosti v Tednu otroka smo na šolo povabili Nino Zidar, diplomatko komunikologije ter prostovoljko v Afriki, ki je bila tudi učenka naše šole. Ninin pogled na izkušnjo prostovoljke v Gani, kjer je poučevala afriške otroke, je bil ganljiv. Nina je odšla v zahodno Afriko kot prostovoljka za dva meseca, kjer je poučevala ganske otroke. Šola v Gani je drugačna kot pri nas. Razmere, v katerih otroci hodijo v šolo in bivajo v njej, so v veliki meri drugačne od naših. Otroci hodijo v šolo od 4 do 6 kilometrov, šolskih potrebščin nimajo, v razredu je 60 učencev in šola traja od osmih do štirih. S svojo preprostostjo,toplino in srčnostjo je otrokom prikazala način življenja na drugem kontinentu, kjer otroci živijo srečno otroštvo v razmerah, ki so neprimerljive z našimi. Izkušnje, misli in čustva, ki je delila z nami, so neprecenljiva.

Peter Dirnbek, študent prava, glasbenik, kantavtor in karateist je svojo življenjsko pot začel z glasbo, ki ga spremlja še sedaj. Učencem je svoje prve korake v glasbeni svet in svet športa prikazal na preprost način, kjer so bila potrebna velika odrekanja in kjer so padci in vzponi nekaj običajnega. Svojo predstavitev je obogatil z glasbenimi zvoki in športnimi prijemi in osnovami karateja.

Učenci od 1. do 9. razreda so poslušali njuni zgodbi, ki sta bili prepričljivi in srčni. Prepričala sta še najbolj »trde orehe mladostnikov«. Naše sporočilo ob Tednu otroka je, da so junaki našega časa ljudje, ki niso le slavne osebe-igralci, športniki ali neresnični junaki, temveč so junaki ljudje med nami. Naši krajani. Naši sosedje. Ljudje na ulici. Ljudje, ki v družbo prinašajo neke spremembe. Ljudje, ki v družbi nekaj prispevajo. Ljudje, ki v družbi pustijo pečat. Nina Zidar in Peter Dirnbek sta pustila ta pečat med nami danes. In ne samo danes.

Učenci 7. razreda so se Petru Dirnbeku zahvalili z ilustriranim stripom, v katerem so zapisali svoj pogled na JUNAKA našega časa – Petra Dirnbeka, ki so ga ustvarili na kulturnem dnevu. Predsednik šolske skupnosti Jan Zofič, učenec 9. razreda, in predstavnica šolske skupnosti Tjaša Horžen, učenka 4. razreda, pa sta se Nini in Petru zahvalila s cvetjem v imenu vseh otrok.

Zaključila bom z mislijo, da so JUNAKI našega časa povsod okrog nas. Naše darilo otrokom je, da jih predstavimo na takšen način, da bodo razumeli, da je srčnost junakov najbolj pomembna. Veliko zahvala tudi Nini Zidar in Petru Dirnbeku, ki sta se na povabilo odzvala brez pomisleka.

 

Pripravila: Andreja Ninković, spec.

(Skupno 38 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost