Podjetje Evrosad d.o.o. iz Krškega naši šoli podarja jabolka. Vsak otrok vrtca, učenec šole in zaposleni bo vsak teden dobil dve jabolki.

Jabolka bodo v tem tednu (od 2. – 6. 11.) razdeljena v petek, v naslednjih tednih pa ob ponedeljkih in četrtkih.

Otroci vrtca bodo jabolka dobili v igralnice, učencem od 1. – 9. razreda pa bodo jabolka nastavljena v kotiček, kamor dobijo že sadje in zelenjavo iz Sheme šolskega sadja in zelenjave.

Pa še nekaj zanimivosti:

jabolko je eden izmed najbolj dostopnih in najbolj zdravih sadežev. Je odličen vir energije in zdravilnih snovi. Pomaga pri izboljšanju odpornosti telesa, pomembno vlogo pa igra tudi pri preprečevanju številnih obolenj.

Jabolko vsebuje veliko vode (od 76 do 91 odstotkov), beljakovin (od 0,2 do 0,4 odstotka), maščob (od 0,3 do 0,6 odstotka) in od 6,1 do 14,8 odstotka sladkorjev, ki so odličen vir energije.

Jabolka vsebujejo tudi precej vitamina C. Dobro pa je vedeti, da je vitamina C v lupini kar šestkrat več kot v mesu.

Celuloza, ki jo vsebujejo jabolka, krepi črevesne stene, pektini pa naj bi imeli pomembno vlogo pri preprečevanju arterioskleroze in infarkta.

Mineralne snovi, ki jih vsebuje, pa imajo pomembno vlogo v prebavnem sistemu. Jabolko je bogato tudi s kalijem in pomaga pri zniževanju krvnega tlaka. Uživanje jabolk priporočajo tudi pri sladkorni bolezni.

Želim vam dober tek!

Dušanka Filipič, vodja šolske prehrane

 

(Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost