V petek, 14. septembra 2012 smo si z učenci od 5. do 9. razreda ogledali v okviru nadstandardnega programa z nadarjenimi učenci in ostalimi razstavo BODIES REVEALED-RAZKRITA TELESA v Ljubljani. Pot nas je vodila po pouku do prestolnice, kjer nas je voznik avtobusa varno pripeljal na Gospodarsko razstavišče, kjer smo nestrpno pričakovali razstavo. Razstava predstavlja čudež in skrivnosti človeškega telesa na dramatičen način, tudi ljudem, ki ne pripadajo medicinski stroki in le-tega nimajo priložnost videti in spoznati. Ob vhodu nas je prijazna hostesa usmerila in informirala o vedenju in obnašanju na razstavi. Vsak od nas ali par je prejel “telefon slušalko”, s katero smo se premikali po razstavi in poslušali, kaj vse je razstava ponujala.  Razstava je prikazovala celotne primerke človeškega telesa ter več kot 180 primerkov posameznih organov in delov telesa. Naučili smo se, da so jetra organ, ki skrbi za naš organizem tako kot ravnateljica skrbi za šolo, s tem, da bi morala hkrati še biti učiteljica, vzgojiteljica in voznica avtobusa, če bi želela delovati tako kot naša jetra. Zahtevno, kajne.

Zbirka je nudila nov in vznemirljiv uvid v skrbno, po skupinah razčlenjenih sklopov človeškega telesa, s čimer nam je ponujala kvalitetno, senzorno izkušnjo, vsem učiteljem in profesorjem pa nudi edinstveno in nazorno poučevanje človeške anotomije. Primerki človeških teles so obdelani s pomočjo nove, revolucionarne, t.i. polimerne tehnike ohranjevanja. Razstava obsega devet edinstvenih galerij, in sicer: okostje, mišičevje, živčevje, dihalni sistem, sečila, prebavila, rodila, ožilje ter endokrini sistem. Del zbirke je namenjen ugotavljanju posledic bolezni in okvar posameznih delov telesa in organov, ki jih povzročajo debelost, kajenje….Glavno vodilo razstave je izobraževanje obiskovalcev o človeškem telesu.

Bodies Revealed (Razkrita telesa) je bila prikazana v New Yorku, Las Vegasu, San Diegu, Riu de Janeiru, na Dunaju, v Copenghagnu, Barceloni, Atenah in še v mnogih drugih glavnih mestih po celem svetu. Od odprtja, v novembru 2005, je samo v New Yorku razstavo obiskalo več kot 2.000.000 ljudi.

Anekdota, ki se je zgodila na izletu pa je bila naslednja. Učenka potoži, da ji je slabo ter da ne bo nikakor mogla dokončati z ogledom razstave. Njena sošolka pa ji reče: “Veš kaj, predstavljaj si in imej v mislih, da gre za svetovno razstavo, kjer ne boš več nikoli bila. Sedaj imaš edinstveno priložnost, da si jo ogledaš. Če ti je slabo, se obrni, zavzdihni in nadaljuj.O.K.?!”

Mislim, da ima svetovalna delavka naslednico – takoj.

Po razstavi smo nadaljevali s kvizom, kjer smo se učenci po starosti “zmešali” ter pokazali, da smo si kar nekaj zapomnili. Po napornem petkovem delu, smo zaključili na prigrizku po želji otrok ter ugoditvi voznika ter učiteljice Natalije in Metke.

V poznih večernih urah smo se vrnili domov, polni vtisov in pričakovanj. Lahko zaključimo, da je prva ekskurzija uspešno zaključena.

 

Pripravila: Andreja Ninković, spec.

 

(Skupno 33 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost