Otroci imajo pravico, da so

VARNI, MOČNI in SVOBODNI !

 Otroci so zaradi svoje ranljivosti zelo pogosto žrtve nasilja. Da bi jih zaščitili pred zlorabo, jim moramo povedati o zlorabi ter jim predstaviti možnosti, kako se lahko sami zaščitijo v zanje ogrožujočih situacijah. Ob tem se moramo z zlorabo seznaniti tudi odrasli, ki lahko otrokom nudimo tako pomembno podporo in pomoč.

Na osnovni šoli pričenjamo s programom CAP – Program za preventivo zlorabe v 2. razredu.

CAP je preventivni program, ki je namenjen otrokom razredne stopnje osnovne šole, njihovim staršem in šolskemu osebju. Otrokom se preko igre predstavi, kako lahko prepoznajo in ravnajo v nevarnih situacijah (vrstniško nasilje, zloraba s strani neznane osebe, zloraba s strani poznanega odraslega). Poudarek programa je na spodbujanju otrokove samozavesti, pomoči vrstnikov in tega, da o zlorabi pove nekomu, ki mu zaupa. CAP v delavnicah za odrasle z zlorabo otrok seznanja tudi šolsko osebje in starše. Slednje je predpogoj uspešnega preventivnega dela z otroki.

Projekt se v Sloveniji izvaja že štirinajsto šolsko leto. Izkušnje CAP delavnic so izredno dobre in kažejo na sprejemanje in pozdravljanje projekta tako v šolah, kot tudi pri starših in otrocih. Želeli bi, da bi se z informacijami, ki jih predstavlja CAP, seznanilo čim več otrok, njihovih staršev in šolskega osebja.

Vabimo Vas, da se nam v četrtek, 6. februarja 2014, ob 17.00 uri

pridružite na delavnici za starše, kjer vam bomo predstavili delavnico za otroke (igro vlog).

Na delavnici se boste lahko odločili, ali vam je delavnica za otroke všeč ali ne, in tudi podpisali soglasja, da se strinjate s sodelovanjem vašega otroka v delavnici. Pri projektu sodelujejo tudi strokovne sodelavke Janja Leskovar, prof. razrednega pouka, Jasmina Vučič, prof. razrednega pouka in Andreja Ninković, spec., ki bodo odigrale celotno delavnico.

V naprej se Vam zahvaljujemo za Vaše sodelovanje v projektu in Vaš prispevek k preventivi zlorabe otrok in vas vljudno vabimo,d a se udeležite roditeljskega sestanka.

Pripravila: Andreja Ninković, spec.

(Skupno 47 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost