V petek, 15. novembra, bo otroke tudi na naši šoli in v vrtcu pričakal tradicionalni slovenski zajtrk. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk bo, kot vsako leto, tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov Tedna slovenske hrane.

Sestavljen bo iz črnega kruha, mleka, jabolka, medu in masla. Vsa živila, ki bodo na mizi, so pridelana oziroma predelana v Sloveniji.

Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo mladino in vzporedno tudi širšo javnost o pomenu rednega in zdravega prehranjevanja – kamor sodi tudi pomembna zdrava navada, ki jo je dobro osvojiti že v otroštvu, da dan začnemo z zdravim zajtrkom.

Ne smemo pa pozabiti prednosti lokalno pridelanih živil, pomena kmetijske dejavnosti za okolje in pomena čebelarstva za kmetijsko pridelavo, gospodarske dejavnosti in širše okolje.

Nekaj predlogov zajtrka:

  • črni kruh, maslo, med, jabolko, mleko;

  • ajdov kruh, kislo mleko ali navadni jogurt, sezonsko sadje;

  • ovseni kruh, skutin namaz s korenčkom, nesladkan čaj prosena mlečna kaša s pečenimi jabolki;

  • mlečni zdrob, nesladkan čaj;

  • koruzni kruh, umešano jajce, kisla paprika, nesladkan čaj;

  • polenta z mlekom, sezonsko sadje;

  • ovseni kosmiči na mleku, sezonsko sadje.

Dober tek!

PLAKAT TSZ 2024

Zapisala:

Dušanka Filipič

(Skupno 99 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost