Spoštovnai starši !

V četrtek, 11. aprila 2013 smo izpeljali tehniški dan na Občini Brežice, kamor smo se odpravili učenci 8. razreda in parlamentarci od 5. do 9. razreda ter predstavnika šolskega parlamentka, učencev od 1. do 4. razreda. Zjutraj smo se z avtobusom odpeljali do Brežic in se odpravili do Občine Brežice, kjer smo preživeli prvi del tehniškega dne, nato pa pot nadaljevali do Mladinskega centra, kjer smo zasedali kot brežiški občinski svetniki. V prvem delu smo se seznanili z vsemi sektorji občine, kjer smo spoznali, da je njihovo delo zelo zahtevno, polno usklajevanj in zahtevnosti vseh akterjev. Po obhodu po oddelkih je sledila malica, saj so nam v sejni sobi pripravili sladko pregreho (krofe in sok) ter nas prepustili, da se pripravimo za “govorniški” del. Sprehodili smo se do Mladinskega centra, kjer nam je direktorica občinske uprave Irena Rudman predstavila delo občinskih svetnikov – njihov način dela, kako seje potekajo, kako glasujejo in kako poteka delo občinskega svetnika nasploh. Posedli smo se na “delovna mesta” svetnikov, kar je imelo že na začetku pridih resnosti.

Vlogo županje je prevzela Ana Horžen, podžupanje Eva Kodrič in direktorica občinske uprave pa Nina Pavlovič. Sejo občinskega sveta Občine Brežice z dne, 11.4.2013, so tudi odprle in vodile celotno sejo s pomočjo. Svetniki smo sedeli na svojih položajih ter se pripravljali na razpravo ob predlaganih predlogih. Sklepe in predloge smo parlamentarci pripravili že pred tehniških dnem, jih posredovali na občino ter se nanje tudi pripravili tako, da je vsak od učencev prevzel odgovornost za predstavitev pereče teme. Teme oziroma predlogi sklepov so bili:

1. Izleti v tuijinoi organizirani s strani šole bi morlai biti dovoljeni. (Luka Kodrič, Danijel Stanič, 8. razred)

2. Končne ekskurzije morajo biti brez delovnih listov. (Matej Gramc, 7. razred)

3. Ob prenovi šole morajo sodelovati tudi učenci s svojimi idejami. (Klara Butkovič, 7. razred)

4. Otroci bi morali imeti v šolah uniforme. (Sara Racman, 6. razred)

5. Kaj bi naredili, da ne bi bilo dolgčasa v šoli? (Marko Rudman, 4. razred)

Po predstavitvi sklepov je sledila prijava k razpravi, kar smo vse lahko opazovali na velikem zaslonu, kjer smo videli svoja imena oziroma imena občinskih svetnikov. Prvi k razpravi se je opogumil Robert Zorko oziroma Matej Gramc, ki je izrazil svoje mnenje glede vseh vsebin. Sledili so tudi drugi, ki so bili zelo aktivni. Jan Gramc v koži Ivanke Medvešček, Saša Ogorevc v koži Katje Čanžar, Klara Butkovič v koži Patricije Čular, Tjaša Lepšina Štefanič, Sara Racman, Marko Rudman, ki so bili zelo aktivni v debati. Sklepe, katere smo sprejeli, bomo tudi pokazali ravnateljici, da spozna o čem, smo se pogovarjali.

Županja Ana Horžen je imela veliko dela, vendar je delo zelo dobro opravljala. Ob koncu pa je morala podžupanja Eva Gramc nekatere svetnike tudi ustaviti, saj so bili prevečkrat” za govorniškim odrom.

Ob koncu smo izpolnili še anketo, kako smo bili zadovoljni s tehniškim dnem, kar lahko tudi tako povemo, da smo bili zelo zadovoljni, saj je tudi naša debata trajala do 12. ure. Sledil je odhod do avtobusa, kjer smo se posladkali s sladoledom in nato na avtobusnem postajališču “spregledali” naš avtobus. Tako smo nadebudno čakali še eno uro na postajališču, poklicali starše in šolo. Kljub temu, da smo dan preživeli v razmišljanju in debati, se vsem učencem in staršem opravičujem za “spregled” avtobusa. Kljub vsemu sem bila danes zelo ponosna na mladostnike, ki so tako kritično razmišljali in konstruktivno vplivali na zaključke. To je največ, kar si lahko mentor/učitlej želi.

Pripravila: Andreja Ninković, spec.

 

“OBJAVA V MEDIJIH OBČINE BREŽICE

Učenke in učenci OŠ Cerklje ob Krki so se preizkusili v vlogah občinskih svetnic in svetnikov

Občina Brežice izvedla že tretji tehnični dan za osnovnošolce

Brežice, 11. april – Občina Brežice nadaljuje z aktivnostmi, s katerimi želi mladim predstaviti  delo občinskega sveta in jih seznaniti z nalogami občinske uprave, zato za učenke in učence osnovnih šol organizira predstavitve in spoznavanje dela občine v sklopu tehničnih dni. V letu 2013 so občino poleg osnovnošolcev iz Osnovne šole Cerklje ob Krki že obiskali učenci Osnovne šole Globoko in Osnovne šole Velika Dolina.

Mladim obiskovalcem je dobrodošlico najprej zaželel  župan občine Brežice Ivan Molan in jim predstavil glavne usmeritve občine, sledila je predstavitev direktorice občinske uprave Irene Rudman o nalogah občinske uprave in obisk vseh šest oddelkov – od Oddelka za splošne zadeve, kjer so si ogledali sprejemno pisarno, do Oddelka za družbene dejavnosti, Oddelka za proračun in finance, Oddelka za prostorsko načrtovanje in razvoj, Oddelka za gospodarske javne službe in gospodarske zadeve do Kabineta župana.

Osnovnošolci so pod vodstvom mentorice Andreje Ninković dan zaključili v sejni sobi občinskega sveta, ki zaseda v prostorih Mladinskega centra Brežice.

Učenke in učence so si razdelili vloge župana,  direktorja občinske uprave ter svetnic in svetnikov in vneto razpravljali o različnih temah –

o izletih učencev v tujino, ekskurzijah, prenovi šole, uvedbi uniform, dolgčasu v šoli ter tudi sprejeli sklepe. Sklenili so, da morajo biti izleti

v tujino dovoljeni in dodali, da so bolj primerni za starejše osnovnošolce, ekskurzijah naj bodo brez delovnih listov, izrekli so se proti uvedbi uniform v šole,

bili močno za, da tudi učenci sodelujejo pri obnovi šole s svojimi idejami ter da jim v šoli ni dolgčas.”

 

(Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost