Odločitev, da našim in vašim otrokom namenjamo aktivnosti v Tednu otroka je tukaj – med nami – in še vedno smo trdno prepričani vanjo. Vanjo verjamemo zato, ker verjamemo v otroke. V Sloveniji že več kot 50 let obeležujemo Teden otroka. Na naši šoli pa to obeležujemo od leta 2000. Zveza prijateljev mladine Slovenije posveča veliko pozornosti otrokom in njihovim staršem v tem tednu. Tema oziroma geslo letošnjega Tedna otroka je »RAMERE V DRUŽBI«. Na zahtevo mladih parlamentarcev, pa so otroci izbrali temo letošnjega 23. otroškega parlamenta »KAKO JE BITI OTROK V DANAŠNJI DRUŽBI? Naslov »Kako je biti otrok v današnji družbi?«  spodbuja otroke k temu, da povedo o čem razmišljajo, kaj doživljajo, čutijo, občutijo krivice ali zadovoljstvo, veselje in  spodbuja odrasle, da razmislijo, prisluhnejo, kaj več storijo za otroke danes, v današnji družbi …?*«

Teden otroka smo zaključili s polno energije, entuziazma in zadovoljnih otrok. Medse smo povabili plesno šolo IMANI z dvema predstavama, humanitarko JANO DULAR, ki nam je predstavila in pričarala črno celino Afriko na drugačen način. Otroci so prostovoljno prispevali prispevek za afriškega otroka v državi Malavi. To, da je Jana Dular izbrala Wiktorio Piatrowsko in Vid Klemna Zorka ter jih oblekla v oblačila tamkajšnjih ljudi, je bil velik dogodek za vse otroke. Skupaj (otroci in učitelji) smo zbrali 353,25 € in tako prispevali, da bo en otrok imel celo leto zajtrk.

Prostovoljki ANJA STRGAR in PETRA TURŠIČ, ki sta profesorici razrednega pouka, sta prikazali Ugando in Bolivijo ter nam pričarali afriško in južno-ameriško celino na način, ki sta ga sami doživljali.

Predstavila se nam je tudi Ameriška ambasada, ki ima sedež v Ljubljani pod mentorstvom Mojce Šterk, in Občina Brežice, kjer smo z učenci 7. in 8. razreda preživeli tehnični dan kot občinski svetniki in svetnice. V vlogi županje se je izkusila Ana Kodrič, podžupana in direktorice občinske uprave pa Ermin Maslić in Sara Racman. Vse teme za razpravo je pripravila Klara Butkovič, ki je vsako temo predstavila na način debate in razprave. Z učenci smo razpravljali o šolskih uniformah, s vplivom spletnih omrežij na mladostnika, z vplivom vrstnikov in alkohola ter izleti v tujino. Spoznali smo župana, podžupanjo in direktorico občinske uprave Ireno Rudman, ki nas je tudi popeljala v svet izražanja mnenja in politike. V okviru športnega dne smo izpeljali pohod do Izvira in se športno udejstvovali v teku z mlajšimi učenci. Kulturni dan o vrednotah razreda in bontonu smo pripeljali do tega, da so učenci razmišljali o tem, kaj jim je pomembno in na kakšen način so razmišljali  o pravilih obnašanja, bontonu in vrednotah s svojimi razredniki.

Šolski parlamentarci so nato poročali na šolskem parlamentu o tem, kaj so ustvarjali ob kulturnem dnevu. Učenci so na ustvarjalen način prikazali, kako razmišljajo in na kakšen način od 1. do 9. razreda. Letošnje leto so se izredno izkazali v tem, kar je tudi velika zahvala učiteljem, ki so se zelo izkazali pri tej nalogi.

Izbrali smo tudi vodstvo šolskega parlamenta, ki je v naslednji sestavi:

EVA KODRIČ – predsednica šolske skupnosti

TJAŠA LEPŠINA ŠTEFANIČ – podpredsednica šolske skupnosti

NIK ROŽMAN – zunanji predstavnik šolske skupnosti

Ni potrebno dodati, da so tudi letos učenci izbrali najljubšo glasbo in malico, kjer sta učencem veliko truda vložili kuharice, ki sto pekle hamburgerje od zgodnjih jutranjih ur, ter učiteljica Jasmina, ki je vso glasbo zbrala, uredila ter upoštevala vse želje otrok. Tradicionalna odbojkarska tekma med učitelji in učenci je bila izredno zanimiva, saj je bila zelo izenačena, a vendar so na koncu lovoriko vzeli učenci. Pokal jim je podelila računovodkinja Silva Medvešek ter čestitala ob zmagi. Jutranji zajtrk je oblikovala Dušanka Filipič, ki je poskrbela tudi za najljubšo malico. Otrokom 1. in 2. razreda pa je knjižničarka Lojzka Ivanjšek pripravila pravljične urice na temo vrednot, kjer so učenci tudi zaigrali. Računalničarka Metka Krošelj Molan je otroke 2. in 3. razreda popeljala v svet računalništva, medtem, ko je učitelj Drago Ivanšek odpeljal učence v Posavski muzej.

Akcijo zbiranja starega papirja in zbiranja zamaškov smo začeli tudi v Tednu otroka.

Teden smo zaključili s sobotnim planinskim izletom na Mrzlico, kjer smo uživali v planinskih radosti pod okriljem učiteljice Andreja Ninković. Učenci naše šole so se izkazali kot planinci, ki poznajo pravila in kodeks pohodništva ter med drugimi otroci iz OŠ Artiče, OŠ Velika Dolina in OŠ Brežice pokazali veliko dobre volje.

Prostovoljci naše šole pa so medse povabili župnika Janeza Žaklja, ki nam je predstavil delo s starejšimi na domu, nato smo odšli  Vrtec Pikapolonica, kjer smo vzpostavili prve stike z otroci in vzgojiteljicami. V Bolnišnici Brežice, na otroškem oddelku, smo oblikovali tri skupine, ki bodo hodile po pouku v Brežice in pomagale otrokom in vzgojiteljici pri preživljanju časa, kadar je otrokom najtežje. Učiteljica Mojca Šterk ter svetovalna delavka Andreja Ninković sta prostovoljcem pokazali pot do bolnišnice, kako se obnašati in vesti med bolnišničnimi otroki. Vzgojiteljica na otroškem oddelku, Jerneja Rožman, pa jim je predstavila delo in obveznosti, ki jih bodo imeli v letošnjem letu.

Naše sporočilo ob Tednu otroka je, da je potrebno v današnjem času razmišljati tudi o preprostih stvareh kot so odgovornost, ljubezen, spoštovanje, pomoč drugim ter sočutje in poštenost. Upamo, da smo ustvarjalci tega tedna to tudi dosegli.

Pripravila: Andreja Ninković, spec. (šolska svetovalna delavka)

(Skupno 40 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost