Spoštovani starši !

V mesecu marcu, 28. marca 2013, smo se udeležili občinskega otroškega parlamenta, ki se je odvijal v Mladinskem centru v Brežicah pod okriljem OŠ Globoko. Predstavniki, Klara Butkovič, Matej Gramc, Jan Gramc in Sara Racman, so zastopali našo šolo. Na občinski parlament smo se pripravilljali v okviru šole in akcij, katere smo izvedli do meseca marca ter si vloge razdelili, da bi enakovredno predstavljali šolo. Klara Butkovič, predsednica parlamenta je začela svoj govor tako: “Mislim, da se boste vsi strinjali, da se odraščanju ne more izogntiti noben človek. In kot vsi, smo se tudi učenci iz Cerkelj ob Krki pogovarjali o odraščanju. Iskreno povedano, to res ni bila tako lahka tema, ampak smo se zares potrudili. Teme, ki smo jih izbrali in so nam osebno najbolj pomembne so: LJUBZEN, SPOLNOST, PUBERTETA, ODNOSI in POKLIC. Matej in Sara sta predstavila delo, ki smo ga izvedli na celotni šoli, medtem, ko je Jan zaključil predstavitev s povzetkom in predlogi za novo šolsko leto.

Na začetku smo bili deležni kulturnega programa učencev iz OŠ Globoko, ki so pripravili pravo recitatorsko poslastico. Vse pesmi, katere so recitirali so znali na pamet. Kasneje pa so še zaplesali v posebni preobleki. V uvodnih besedah nas je pozdravil župan, podžupanja, direktorica občinske uprave in predstavnik Zveze prijateljev mladine, ki je kasneje tudi vodil razpravo. Po uvodnem delu, kjer so se šole predstavile, smo nadaljevali delo v delavnicah, ki so jih vodili mentorji. Delavnice so bile: Ljubezen in spolnost (Marjanca Pečar, Nina Berger), Droge (Sašo Pipič, Saša Dernač), Odnosi in samopodoba (Andreja Ninković, Anja Zevnik). Debato v delavnicah smo zaključili s povzetki ter si zasluženo privoščili malico. Gostitelji so nas res razvajali, saj je bila malica kraljevska.

Debata, ki je sledila je bila zelo pestra, saj so mladi razmišljali o odraščanju na njihov način. Odrasli smo bili tiho. Najpogostejše težave, s katerimi se soočajo, so: spremembe na telesu, slab odnos s starši, ljubezen. Mlad parlamentarec je izjavil tako:”Ljubezen je težava. Saj je čisto drugače če ti loviš, ali če tebe kdo lovi.” Pozitivne spremembe, o katerih so spregovorili, pa so: samopodoba, prepirčanje, da so bolj pametni in zreli v tem obdobju in prepričani, da bolj zaupajo vase. Spregovorili so tudi o tem, da si želijo ven iz dražve, kjer je več prihodnosti, kakor v Sloveniji.

Ob predlogih za prihodnje leto smo izglasovali temo za prihodnje leto. A vas zanima tema? Kriza nasploh. Obrazi Mateja, Sare, Jana in Klare so oživeli, saj je bila to tema, katero smo izbrali na našem šolskem parlamentu.

Zaključili smo z glasovanjem predstavnika iz OŠ Globoko, ki bo zastopal “naše barve” v Ljubljani. To je bil Marcel Krušič.

 

Sara Racman, učenka 6. razreda, je ob tej priložnosti spesnila pesem o odraščanju:

ODRAŠČANJE

 

Spremembe se pojavljajo

pri tem nič ne najavljajo.

 

Ko mozolje dobim,

se od strahu zgrudim.

 

Vsi strah imamo ta,

da bomo preširoki ali pa tut previsoki.

 

Hormone ¨mamo mi,

s tem mislim vsi.

Puberteta povzroči,

da sproščajo se mi.

 

Mi smo najstniki,

probleme ¨mamo vsi,

to odraščanje je,

kar navad¨te se.

 

Pripravila: Andreja Ninković, spec.

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost