Učenci od 6. do 9. razreda naše šole so v sredo, 30. marca 2016, imeli naravoslovni dan z naslovom Ohranimo čisto okolje.

Naravoslovni dan je potekal v sodelovanju s predstavniki Komunale Brežice, ki so za učence najprej pripravili predavanja z ekološkimi vsebinami.

Šestošolci so poslušali predstavitev o odpadni hrani, sedmošolci o pitni vodi, učenci 8. razreda o odvajanju in čiščenju odpadne vode, devetošolci pa o odpadkih in kako le-te uporabiti kot učinkovit vir energije.

V nadaljevanju so se šestošolci skupaj s predstavniki Komunale Brežice pripravljali na Eko kviz. Odpravili so se do ekološkega otoka v bližini šole in si ogledali, kako ločujemo odpadke. Ugotavljali so, kateri zabojniki so primerni za različne vrste odpadkov. Nato  so v razredu razmišljali o tem, kaj bi lahko naredili iz različnih odpadkov in izdelali miselni vzorec z naslovom Za seboj puščamo odpadke.

Učenci ostalih razredov so se z avtobusom odpeljali na teren. Na Prilipah so si ogledali vodno zajetje – vodohran, na Mostecu pa čistilno napravo. Med vračanjem proti šoli so si v bližini Cerkelj ob Krki, na Borštu, ogledali še zbirno-reciklažni center odpadkov. Zaposleni na zbirnem centru so učencem zelo strokovno in nazorno pokazali način ločevanja in recikliranje nekaterih odpadkov. Na zbirni center lahko oddamo odpaden papir in karton, steklo, plastiko, les, pohištvo, tekstil, odpadno elektroniko, velike gospodinjske aparate, hladilne in zamrzovalne aparate, gume, barvne kovine in železo, izolacijski material in nevarne odpadke.

Po prihodu v šolo so devetošolci ekološke vsebine povezali z znanjem tujega jezika. V angleščini so se pogovarjali o recikliranju odpadkov. Zapisali so svoje ideje o tem, kako bi sami iz odpadkov izdelali uporaben izdelek.

Predavanja, ogledi na terenu in ustvarjanje v delavnicah bodo gotovo vplivali na  učence. Sami bodo morali z zmanjševanjem in ločevanjem odpadkov poskrbeti za bolj zdravo okolje in življenje.

Zapisali: Lojzka Ivanšek  in Dušanka Filipič

(Skupno 72 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost