PRVOŠOLCI SO ISKALI ZAKLADE GOZDA

V četrtek, 24. 10. 2019, so prvošolci v okviru naravoslovnega dne spoznavali zaklade gozda. Prvo uro so naredili načrt dela in se seznanili s pravili lepega vedenja v gozdu. Sami so prišli do spoznanja, da so v gozdu le gostje, ki se morajo do rastlin in živali, ki imajo v gozdu dom, lepo vesti. Po malici smo se odpravili v gozd v Gazicah.

Tam sta nas pričakala lovca iz Lovske družine Cerklje ob Krki. Predstavila sta nam številne divje živali, ki živijo v naših gozdovih in povedala, kako lovci za njih skrbijo skozi celo leto. Lovci so oblečeni tudi v posebna oblačila in imajo posebna, lovska pravila, ki se jih morajo držati. Učenci so bili polni vprašanj in čas skupnega druženja je hitro minil.

Nato so se učenci prepustili samostojnemu raziskovanju in zaznavanju gozda. Čeprav so na začetku prosto tekali po gozdu, so se kmalu začeli zavedati vseh lepot, ki se skrivajo v gozdu. Začeli so se ustavljati, opazovati veje, drevesa, liste, gozdno podrast. Gozd so poskušali začutiti z vsemi svojimi čutili. K natančnemu opazovanju smo jih skozi različne didaktične igre in gradivo usmerjale tudi učiteljice. Naravoslovni dan smo zaključili s tehnično vsebino – gradnjo zavetišča za gozdne škrate. Skozi raznolike dejavnosti je učencem čas v gozdu hitro minil in s težkim srcem smo se vračali proti šoli. Verjamemo, da gozd pred nami skriva še mnogo neodkritih zakladov in upamo, da ga bomo lahko kmalu zopet obiskali.

Zapisala: Janja Leskovar

(Skupno 149 obiskov, današnjih obiskov 1)