Učenci 5. a razreda so v torek, 14. 5. 2019 sodelovali v kvizu Kako dobro poznam Hansa Christiana Andersena.

Kviz bi moral potekati v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, kjer ima svoj oddelek Knjižnica Brežice, vendar je zaradi prireditev ob dnevu Slovenske vojske, potekal v šoli.

Za sodelovanje na kvizu so učenci morali podrobneje poznati življenjepis znanega pravljičarja in vsebino nekaterih njegovih pravljic (Cesarjev slavec,  Kraljična na zrnu graha, Palčica, Mala morska deklica in Vžigalnik).

Kviz je vodila bibliotekarka iz brežiške knjižnice, gospa Andreja Dvornik.

Učenci so se pred kvizom razdelili v pet skupin. Skupine so poimenovali Nore punce, Prijatelji, Telebajski, Nodiji in Pujsa Pepa.

Na kvizu so se najbolje odrezale Nore punce v sestavi: Ana Mladkovič Dremelj, Tia Pacek, Lana Žerjav in Zala Pungerčar.  Drugouvrščeni skupini Prijatelje in Pujso Pepo so premagale za 0,5 točke.  Zadovoljivo znanje sta pokazali tudi ostali skupini.

Po kvizu so v učilnici nadaljevali delo v skupinah. Ogledali so si kartonke, ki so bile opremljene le z ilustracijami. S pomočjo le-teh so morali oblikovati svojo pravljico. Pri pisanju pravljice so morali upoštevati značilnosti, ki se pojavljajo v ljudskih in  klasičnih pravljicah (srečen konec, dogaja se nekoč, v pravljici mora biti prerokba, zapoved, prepoved, zmaga vedno pozitiven lik, v pravljici mora nastopati čudež, čudežni predmet ali bajeslovno bitje …).

Nastale so zelo izvirne in domiselne pravljice.

Vsem učencem čestitamo, saj so se na kvizu in pri oblikovanju svojih pravljic  dobro odrezali in pokazali primerno znanje.

Zapisala:
Lojzka Ivanšek

(Skupno 127 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost