V Tednu otroka se zaključuje nacionalni mesec skupnega branja, ki se je začel z mednarodnim dnem pismenosti (8. september) in bo trajal vse do konca Tedna otroka (13. oktober 2019). Letošnjo akcijo sta podprla Ministrstvo za kulturo in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO, k akciji pa se je pridružilo  tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Andragoški center Slovenije.

S to akcijo smo se Slovenci pridružili bralni kampanji Evropa bere in z različnimi bralnimi aktivnostmi prispevali k zavesti o pomembnosti izobraževanja, branja otrok, mladine, odraslih in družine. Eden izmed ciljev akcije je vsaj 15 minut branja na dan ali branja na glas.

K branju na naši šoli otroke spodbujamo učitelji in knjižničarka, ne samo v tem mesecu, ampak vse leto pri vseh predmetih in različnih aktivnostih, še posebej pa pri književnosti v okviru slovenščine.

Otroke vrtca in mlajše učence moramo k  poslušanju in branju pravljic ter druge leposlovne in poučne literature pritegniti knjižničarji, vzgojitelji, učitelji in starši že zelo zgodaj. Branje in poslušanje vpliva na njihovo estetsko doživljanje literature in jih navaja na knjigo, iz katere bodo dobili želene informacije ter  potrebna znanja.

V Tednu otroka bodo v šolski knjižnici razstavljeni tudi otroški stripi Nikolaja Marjana Smukoviča, učenca 3. razreda naše šole.

Njegovi stripi so likovno in vsebinsko bogati. Osrednji junak je zajček, ki ga je mladi avtor v svojih stripih postavil v realen in domišljijski svet dogajanja.  V njih je predstavil, kako so zajčki živeli nekoč v divjini, kako je njegov zajček prišel na svet, kdo so njegovi prijatelji …

V realnem svetu zajček nakupuje za svojo rojstnodnevno zabavo,  se zaljubi in si mora poiskati službo …

V domišljijskem svetu pa izumi stroj, s katerim bo lahko združil dve živalski vrsti. Znajde se tudi v telesu slona …

Navdih za to obliko ustvarjanja je učenec dobil pri pouku slovenščine v drugem razredu. Pri učiteljici Barbari Šurbek Voglar so takrat spoznavali pesmico o zajčku in nato na to temo poustvarjali strip. Stripe je ustvarjal med odmori in doma.

Vabljeni k ogledu.

Knjižničarka:
Lojzka Ivanšek

(Skupno 175 obiskov, današnjih obiskov 1)