Kaj je prostovoljstvo, kje smo lahko prostovoljci, kdaj smo lahko prostovoljci?

Mi, učenci 7., 8. in 9. razreda, ki obiskujemo krožek prostovoljstvo, ki ga vodita učiteljica Mojca Šterk in svetovalna delavka Andreja Ninković smo odgovorili na ta vprašanja, pa ne samo z besedami, ampak smo to dokazali tudi z dejanji.

Smo v času ene največjih epidemij v zgodovini Slovenije, v času ko nas je presenetil Covid-19, s katerim se borimo že kar nekaj časa.

Vsem nam primanjkuje lepih besed, družbe, prijateljev, nečesa kar bi nas spomnilo na to kar v resnici greje, šteje in ima smisel. Prav zaradi tega smo se odločili izpeljati akcijo barcaffe ti polepša dan. Akcijo smo poskusili izpeljati že ob materinskem dnevu, a nam ni uspelo. Izkazalo pa se je, da je bil sedaj primernejši čas.

Glavni namen akcije je nekomu nameniti nekaj toplih in lepih besed ter mu polepšati dan. Prostovoljci smo se večkrat dobili na videokonferencah, ker se v živo nismo mogli srečati. Na sestankih smo razvijali ideje in se dogovarjali. Zaključek je bil tak, da smo se odločili napisati pisma in jih poslati starejšim osebam v krajevni skupnosti, zraven pa smo priložili še zavitek kave.

Naloga je bila, da v pisma izlijemo misli, ki jih nosimo na dnu srca. Napisali smo lepe misli, želje in tople besede, ki na obraze privabijo nasmeške v srce pa občutek topline in ustvarijo nove spomine. No, to je bil namen, upamo pa, da nam je uspelo.

Vsa pisma in kavico je zapakirala učiteljica Andreja, ter jih poslala na pošto. Nekateri učenci pa so to storili sami in pakete odnesli v nabiralnike starostnikov.

Z veseljem bi akcijo ponovili in mogoče vanjo vključili še večjo skupino ljudi, a tokrat smo se odločili samo za starostnike, ker se nam zdi, da so prav oni tisti, ki so trenutno najbolj ogroženi, posledično se držijo zase in so osamljeni ter potrebujejo nekaj lepih besed, ki jim polepšajo dan in na njihove obraze pričarajo nasmehe.

Naši nameni so bili  dobri in menimo, da nam je uspelo.
Prostovoljstvo je tisto, ki nas izpopolnjuje. Pa čeprav se akcije nismo lotili za to, da bi dokazali, da si lahko prostovoljec, kjerkoli in kadarkoli, smo uspeli doseči tudi to.
Seveda pa je akcija dobila tudi svoj slogan, ki se glasi:
“Naj ne bo topla samo skodelica, naj bo toplo tudi srce.”

Vsi prostovoljci in mentorici vas lepo pozdravljamo in vam želimo, da ostanete zdravi.”

Pripravila: Blažka Kodrič, 8. razred

(Skupno 74 obiskov, današnjih obiskov 1)